Over Kitty Nooy

Opstaan tegen onrecht en ‘knokken’ voor betere omstandigheden heb ik van jongs af aan kunnen leren. Ondanks hardwerkende ouders was er geen geld en gelegenheid om te studeren. Die start heeft mij veerkrachtig gemaakt en mij geleerd dat doorzettingsvermogen, authenticiteit en moed in combinatie met een stimulerende omgeving je ver kunnen brengen.

Tijdens mijn eerste baan als secretaresse volgde ik het avondatheneum en daarna voltooide ik de studie rechten. Na de raio-opleiding (rechterlijk ambtenaar in opleiding) werkte ik als (pers)officier van justitie in Dordrecht en Den Haag, als hoofdofficier van justitie van de politieregio Hollands Midden en was ik acht jaar landelijk portefeuillehouder integriteit bij het Openbaar Ministerie. Nu help ik als adviseur en coach organisaties en medewerkers de spiegel op te pakken en te zeggen wat ze zien.

Rond 2000 werd ik in mijn functie als officier van justitie bedreigd en moest ik korte tijd met mijn gezin naar het buitenland. Een ingrijpende ervaring die mijn onafhankelijkheid en persoonlijke moed verder heeft ontwikkeld.

Mijn aanpak van en de communicatie rondom de crisis die ontstond na het schietincident op 9 april 2011 in Alphen aan de Rijn leverde veel positieve reacties op. Ik werd genomineerd voor de Media Award 2011 en stond in de top 10 van het tijdschrift Opzij van de honderd machtigste vrouwen binnen de categorie Justitie en Openbare Orde.

Dat de aanwezigheid van een solide integriteitsstelsel en formele procedures – de ‘harde kant’ van integriteit – onvoldoende is, bleek uit de publicatie van het rapport Fokkens. In dit rapport wordt een aantal integriteitsschendingen onderkend en wordt het OM gebrek aan ethisch leiderschap verweten. Als portefeuillehouder integriteit heb ik een substantiële bijdrage geleverd aan het blootleggen en tegengaan van deze onveilige cultuur.